Google Sıralama Yükseltme Kılavuzu - Kaybedenlere 5 Adımda Öneriler
Google sıralama yükseltme konusunda bilgi sahibi değilseniz ve Google aramalarında ilk sayfada çıkanlardan değilseniz kaybedenlerdensiniz. İkinci sayfanın ilk sırasında olsanız bile 100 tıklamadan sadece 1 tıklama alırsınız ve onun da hizmet/ürünlerinizle ilgilenme ve müşteriniz olma ihtimali çok düşüktür. Yeni bir web siteniz veya blogunuz varsa ve bunu başta Google olmak üzere arama motorlarında üst sıralara çıkarmak istiyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.
Yeni bir web sitesi veya blog sitesi kurduysanız, Google sıralamalarında öne çıkmak ve yükselmenin gereğini biliyor olmalısınız. Eğer bilmiyorsanız, bir süre sonra hiç tıklama almadığınızı görünce zaten öğreneceksiniz. Bir önceki yazımda ''Web siteniz Google sıralamalarında neden üst sıralarda çıkmıyor?'' konusunu anlatmıştım.
Yazıya onyazilim.com/web-siteniz-neden-ust-siralarda-gorunmuyor bağlantısından ulaşabilirsiniz.
Bugün olaya diğer tarafından bakacağım ve sizlere web sitenizi Google ve diğer arama motorlarında üst sıralara çıkarmanın yollarını adım adım anlatacağım. Google sıralama yükseltme ip uçlarını vermeye çalışacağım. Daha önce birkaç yazımda belirttiğim gibi Google arama motorları içerisinde tek değil. Baidu, Bing, Yahoo, Duckduckgo, Yandex gibi arama motorları da var.
Fakat Google mobil, masaüstü ve tablet aramalarında, %77 pay ile arama motorları arasında açık ara lider ve yakın bir zamanda bunun değişeceğine dair herhangi bir güçlü sinyal de mevcut değil. Bir çok kişi ve kurum için Google arama motorlarının bir numarası. Aşağıdaki resimde Google ve diğer arama motorlarının paylarını görüyorsunuz.
Neden Google Arama Motorları İçerisinde Bu Kadar Önemli?
Bir defa son derece gerçekçi ve alakalı sonuçlar veren diğer arama motorları olsa da, Google hala en iyisidir.
Yeni web sitenizi tasarlayıp yayına aldığınızda, Google aramalarında üst sıralarda çıkmanın ne kadar önemli olduğunu biliyor olmalısınız! Google’a vurgu yapmadan, Google sıralamalarında üstlere çıkmadan, sayfanıza gelen ziyaretçi sayısını artıramazsınız. Araştırmalar Google’da yapılan aramalarda ilk sayfada çıkan sonuçların tıklanma oranının %95 ve ikinci sayfada çıkan sonuçların tıklanma oranının sadece %5 olduğunu gösteriyor.
Bunun anlamı şudur: Google’da 2. sayfadaysanız (ikinci sayfanın ilk sırasında olsanız bile) 100 tıklamadan sadece 1 tıklama alırsınız ve onun da hizmet/ürünlerinizle ilgilenme ve müşteriniz olma ihtimali çok düşüktür.
Peki ne yapacaksınız da Google’da üst sıralara çıkacaksınız ve google sıralama yükseltme yaparak ilk sayfada yer alacaksınız? Bunun için yapılacaklara bir göz atalım.
1. Adım: Detaylı bir anahtar kelime araştırması yapın
Sıralama çabalarınızın başarıya ulaşması için ilk yapmanız gereken doğru anahtar kelimelerini araştırmak ve belirlemektir. Yani içeriğinizi arama motorlarına uyumlu hale getirmeye başlamadan ve backlink alma çalışmadan önce ilk yapmanız gereken doğru anahtar kelimelerini tespit etmektir.
Google'ın kendi anahtar kelime araştırma sayfası da dahil olmak üzere, bunu yapmanıza yardımcı olacak bir dizi platform vardır. Burada amaç yüksek aranma potansiyeli olan, böylelikle web sitenize yoğun trafik gelmesini sağlayacak doğru anahtar kelimeleri bulmaktır.
Ancak yarışa sonradan dahil olduğunuzu unutmamalısınız ve seçtiğiniz anahtar kelimeler en yoğun rekabetin olduğu kelime gruplarından ziyade daha az rekabetin olduğu kelime grupları olmalıdır. Amaç bulunma ve tıklanma şansını artırarak öncelikle yer edinebilmektir. Böylelikle yarışa ‘’yandan yandan’’ dahil olacak ve zamanla yoğun rekabetin olduğu anahtar kelime grupları ile yarışmaya başlayacaksınız. Çünkü son derece rekabetçi terimler ile ilk sayfa sıralamasına girmek istatiksel olarak çok zordur.
Ayrıca sadece bir anahtar kelime seçmeyin, birkaç tane seçin ki böylece gerektiğinde bunları karıştırabilirsiniz.
Anahtar kelime seçiminizi, daha geniş terimlerin sonuna "uzun eklentiler" ekleyerek daha da yaymayı düşünebilirsiniz. Bu durumda pasif olanlar yerine aktif uzun eklentiler hedeflediğinizden emin olun. Bu tür bir ekleme için güzel bazı örnekler “ucuz, profesyonel, en son, bu senenin, ücreti’’vb. kelimelerdir. Kişilerin hedeflerini etkiler ve yönlendirir.
İnternette güncel olmayan ama ulaşılabilen bir sürü bilgiyi elemek için insanlar bu tür eklemelere yaparak aramalarını daraltmak ve aradıklarını daha kolay bulmaya çalışmaktadırlar.
2. Adım: Kaliteli ve kopya olmayan içerik oluştur
Yetersiz ve eski içerik eskiden az da olsa işe yarayabilirdi ama artık işe yaraması ve sizi sıralamalarda üst sıralara çıkarması mümkün değil. Yazdığınız konuyla ilgili, yüksek kaliteli, kopya ve eski olmayan içerik oluşturmalısınız. Bu kaliteli içerik daha çok tıklanabilir olacak böylece otomatik olarak daha fazla SEO sağlayacaktır.
Çünkü insanlar birbirinin aynı içerikleri okumak istemiyor, farklı bir şeylere ulaşmak istiyorlar. Bunu onlara vermelisiniz. Unutmayın Google son algoritma güncellemeleri ile birlikte artık kaliteyi kalitesizden ayırt edebiliyor.
Google algoritması ile ilgili daha fazla bilgi öğrenmek için onyazilim.com/google-algoritmasini-anlamak-ve-seo-stratejimiz tıklayabilirsiniz!
Eğer içerikleriniz özgün ve kaliteli ise web sitenizi ziyaret eden kişilerin içeriğinizi paylaşmasının gücünü göz ardı etmemelisiniz. İçerik paylaşımı etkili bir pazarlama aracıdır ve kaliteli geri dönüşler, backlinkler elde edilmesine yardımcı olur.
Yani içeriğinizi oluştururken araştırdığınız anahtar kelimeleri aklınızda bulundurun ve yayınlarınızda abartıya kaçmadan yeterince yer verin. Bu anahtar kelimeler başlıklarda kullanılmaya müsait ise onları zaman zaman başlıklarda da kullanın.
3. Adım: Site haritalarınızı sıralayın
Google web sitelerini sıralamaya çalışırken baktığı ilk şey site haritası dosyasıdır. Bir tane aldığınızdan ve sürekli olarak güncel kalmasını sağladığınızdan emin olun (bunu sizin yerinize yapacak eklentiler vardır). Site haritanız, yeni sayfaları ve güncellemelerinizi ne zaman sıralayacağını bilmesi için değişiklikleri Google'a bildirir.
Google site haritası oluşturma ve gönderme ile ilgili olarak https://developers.google.com/search/docs/advanced/sitemaps/build-sitemap?hl=tr&visit_id=637545290129543920-579327059&rd=1 bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
4. Adım Tüm İç SEO'larınızın sabit olduğundan emin olun
Dış SEO'ya (backlinks) bakmaya başlamadan önce, iç SEO uyumunun tamamen sıralandığından emin olmanız gerekir. Yukarda bahsettiğimiz anahtar kelimelerinizi oluşturduğunuz yayınlarda zaten kullanıyor olmanız gerektiğini burada hatırlatalım.
Ancak Meta etiketleri ve açıklamaları gibi her şeyin doldurulduğundan ve tüm iç SEO içeriğinizin tamamen optimize edildiğinden emin olmalısınız. Tüm yazılarınızın doğru anahtar kelimelerle, doğru miktarlar ve yoğunluklarla uyumlu olması önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi gereksiz ve abartılı tekrarlardan kaçınılmalıdır.
İç seo nedir, dış seo nedir ve seo uzmanı neler yapar sorularına cevap için https://www.onyazilim.com/seo-uzmani-nedir-ve-seo-uzmani-olmak bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.
5. Adım: Backlinkler SEO için önemlidir, kaliteli backlinkler alın
Web sitenizin fark edilmesi ve Google aramalarında üst sıralarda görünmesini sağlamak istiyorsanız backlinklere ihtiyacınız var. ‘’Web siteniz neden Google’da üst sıralarda görünmüyor?’’ yazımda da bahsettiğim gibi backlinkler her ne kadar eskisi kadar önemli olmasa da hala önemli.
Backlinkler Google’a web sitelerinin öneminin değerlendirilmesine olanak sağlıyor. Biraz kaliteli sitelerden, biraz orta kalite sitelerden backlink almanız iyi olur. Ancak önceki yazımda da belirttiğim gibi artık backlink satın alma yoluna gitmemeli bunun yerine kaliteyi öne çıkarmalısınız. Backlink satın alarak tıklanmayı 1000’lere, 10.000’lere çıkarmak çok cazip görünse de bu yöntemleri kullanmak, web sitenizin Google’dan cezalandırılmasına ve hatta kara listeye alınmasına neden olabilir.
Google algoritması artık para ile satın alınan backlinkleri de ayırt edebiliyor.
Bunun yerine mümkünse aynı alanda çalışan ve karşılıklı yararınız için birbirinizle beraber çalışabileceğiniz diğer web site sahipleri ile karşılıklı link ortaklığı kurmayı deneyin. Bu hem trafik hem de SEO puanınız için iyi olacaktır. Çoğu durumda, karşılıklı backlink alma yöntemleri size herhangi bir ücrete mal olmayacak ve böylece ücretsiz olarak sıralamalarda daha üstlere çıkacaksınız.
İçeriğinizi sosyal medya sitelerine yükleyin. Metin olarak seçtiğiniz anahtar kelimeleri kullanın ancak aynı anahtar kelimeleri tekrar tekrar kullanmak yerine biraz değiştirin.
Web sitenizin, blogunuzun veya markanızın link içermeyen bir yerlerde geçmesi de sizin için iyi sayılır. Eğer bunları tespit edip, yazarlarına ulaşabilir ve oralardan link alırsanız size harika faydaları olacaktır.
Bu yazıyı yukarıda linkini verdiğim ‘’Web siteniz neden Google’da üst sıralarda görünmüyor?’’ konulu yazımla beraber okursanız daha çok faydalanacağınıza emin olabilirsiniz.
Profesyonel SEO hizmetlerimiz, Ankara web tasarım hizmetlerimiz, web yazılım, android veya ios uygulama, SEO ve mobil uyumlu web tasarımı ve diğer hizmetlerimiz ile ilgili daha detaylı bilgiler almak, SEO uzmanlığımızdan yararlanmak ve burada bahsetmediğimiz Google sıralama yükseltme, üst sıralara çıkma, çıkarma yöntemleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Okuma Tavsiyesi: Alan adı seçerken nelere dikkat etmeliyiz; Doğru alan adı seçiminde dikkat edilecek 10 ipucu