Dijital Pazarlama Nedir, Dijital Pazarlama Ne İşe Yarar?

Ana Sayfa - Blog
Dijital Pazarlama Nedir, Dijital Pazarlama Ne İşe Yarar?

Dijital Pazarlama Nedir, Ne İşe Yarar?
Bugünlerde dijital pazarlama ile ilgili o kadar çok soru soruldu ki, bu konuyla alakalı bir makale yazmanın zamanı geldi diye düşünerek dijital pazarlama nedir sorusuna cevap vereyim istiyorum. Tüm ayrıntılarıyla  dijital pazarlama nedir?, dijital pazarlama teknikleri nelerdir?, dijital pazarlama örnekleri nelerdir, dijital pazarlama tanımı, dijital pazarlama faydaları nelerdir? hepsi bu makalede.

Dijital Pazarlama internet pazarlama çabalarını altında toplayan bir şemsiye terimdir. Şimdiki ve gelecekteki muhtemel müşterilerinizle irtibatınızı sağlayan bu platformlar başlıca Google arama, sosyal medya, email ve sizin websitenizdir.

İnsanlar bugün 10 yıl önceye göre zamanlarının iki katını internette geçirmektedir. Zamanlarını internette geçirdikçe de alışveriş yapma ve alma alışkanlıkları da en az o kadar değişmiştir. Bu değişim eski usul reklam alışkanlıklarını yine aynı oranda etkisiz hale getirmiştir. 

Pazarlama kısaca; İhtiyacı olanları doğru zamanda ve doğru yerde  bularak ürünlerinizi tanıtma demektir. Peki bugün ihtiyacı olanların zaman harcadıkları ve onları bulabileceğiniz yer neresidir? Sanırım bu sorunun cevabında hepimiz aynı yerdeyiz: İnternet.

Peki Dijital Pazarlama Tam olarak Nedir?
Marka değerinizi artıran ve size kurumsal bir değer katan web sitenizden Google aramalarına, email pazarlamadan, internet reklamına kadar birçok taktik dijital pazarlama dediğimiz üst şemsiyenin altında yer alan dijital pazarlama araçlarıdır ve en iyi dijital pazarlamacılar bunların değerlerini anlayarak hedeflerine giden yolda bunların hepsini en iyi şekilde kullananlardır.

Aşağıda en yaygın araçlar ve taktiklerden bazılarını hızlıca görelim:

Araçlar:

Web siteniz

Blog yazılarınız

Yayın hazırlıklarına devam ettiğimiz dugunajans.com ve tamirciusta gibi firma siteleri

Bilgi grafikleri

Etkileşim Araçları

Sosyal medya kanalları (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, vb)

Hakkınızdaki basın yazıları ve reklamlar

İnternet broşürleri

Marka değerleri (logo, yazı karakteri vb.)

Taktikler:

SEO {(Search Engine Optimization-Arama Motoru Uyumu (AMO)}

Web sitenizin arama motorları sonuç sayfalarında üst sıralarda bulunması böylece doğal yada yönlendirme sayesinde websitenize gelen trafiğin artırılması.

İçerik Pazarlama

Markanızın farkındalığını, trafik akışını, müşteri ulaşımını artırmak maksadıyla içeriğin artırılmasıdır.

Inbound Pazarlama

Inbound pazarlama hedef kitlenin dikkatini çekme, değiştirme, yönlendirme, kapatma gibi yöntemler ve online içerikle müşteriyi memnun ederek sizin istediğiniz alana gitmesini sağlama diye tarif edebileceğimiz bir pazarlama metodudur. 

Sosyal Medya Pazarlama

Markanızın tanınırlılığını, bilinirliliğini, farkındalığını, trafik akışını, müşteriye ulaşımını artırmak maksadıyla yapılan sosyal medya faaliyetleridir.

İnternet Reklamları 

Websitenize gelen trafiği artırmak maksadıyla reklamınızın her tıklanışında yayıncıya ödeme yaptığınız metoddur. En bilinen internet reklam yayıncılarından biri Google reklamlarıdır. 

Website Reklam Pazarlama 

Başka birisinin ürün yada hizmetlerinizin tanıtım maksadıyla belli bir ücret karşılığında sizin web sitenizden yayınlandığı performans temelli pazarlama metodudur. 

Yerel Pazarlama

Yerel pazarlama yada yerli reklamcılık öncelikli olarak içerik odaklı ve diğer ücretsiz olan içeriğin yanında bir platformda öne çıkan reklamları ifade etmek için kullanılır. BuzzFeed sponsorlu yayınlar buna iyi bir örnektir ancak birçok kişi mesela Facebook ve instagram gibi sosyal medya reklamcılığını da yerel olarak görmektedirler.

Pazarlama Otomasyonu

Pazarlama Otomasyonu pazarlama faaliyetlerini otomatikleştirmek amacıyla mevcut olan yazılımı ifade eder. Birçok pazarlama departmanının, e-postalar, sosyal medya ve diğer web sitesi eylemleri gibi tekrar eden görevleri otomatik hale getirmesi gerekir.

E Posta Pazarlama

Şirketler e-posta pazarlamasını müşteri ve potansiyel müşteri kitleleriyle iletişim kurmanın bir yolu olarak kullanır. E-posta genellikle içeriği, indirimleri ve etkinlikleri tanıtmanın yanı sıra kişileri işletmenin web sitesine yönlendirmek için kullanılır. 

Çevrimiçi Bilinirlik

İnternet bilinirliği diye de adlandırabileceğimiz çevrimiçi bilinirlik, dijital yayınlar, bloglar ve web site temelli içeriklerle kazanılmış tanınırlığı kaybetmeme ya da başka bir deyişle kaçırmama çalışmalarıdır. Geleneksel bilinirliği kaybetmeme, unutulmama çabalarının internet ortamında olanı da denilebilir. Yine geleneksel anlamda örnekleyecek olursak Ülker, Eti, Selpak vb. markaların iyi bilinmelerine rağmen sürekli reklam vermeye devam etmeleridir. 

Türkiye, Ankara ve Kızılay web tasarım firma ve şirketleri içerisinde en uygun fiyatlarla,  en profesyonel web tasarımı hizmetlerini sağlamayı amaç edinen ve Türkiye’nin en iyi web tasarım firması olmak  hedefiyle yola çıkan On yazılım olarak bu makalede dijital pazarlama nedir, dijital pazarlama teknikleri nelerdir, dijital pazarlama örnekleri, dijital pazarlama tanımı, dijital pazarlama faydaları nelerdir sorularının bir kısmına cevap vermeye çalıştık. Ancak konunun uzunluğu ve kapsamının oldukça geniş oluşu sebebiyle bu konuda ikinci bir yazı yazmaya karar verdim. İkinci yazımız da başlıca dijital pazarlama tüm sektörlerde işe yarar mı ve dijital pazarlamanın burada değinemediğimiz diğer faydaları ile ilgili olacak.

Web tasarımı ve web yazılımı alanında profesyonel destek için onyazilim.com linkini takip ederek bize ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazarlama Tüm Sektörlerde İşe Yarar mı? 
Bugün dijital pazarlama konulu yazımın ikincisi ile devam ediyorum. İlk yazıda dijital pazarlama tüm sektörlerde işe yarar mı?  Konusunda kalmıştık ve oradan devam edelim. Sorunu cevabını öncelikle kısaca verip daha sonra kısmen detaylandıralım: Evet dijital pazarlama hangi sektörde olursanız olun işinize faydalıdır.

Ürün yada hizmet ne sattığınızın önemi olmaksızın, sizi müşteriye ulaştırır, ziyaretçileri ise sizin potansiyel alıcı kitlenizden biri yapar. Ancak dijital pazarlama her sektörde işe yarar demek her sektörün dijital pazarlama strajesi aynı olacak demek değildir. Bu konu çok spesifik olduğu ve her iş dalı için ayrı taktikler konuşmak gerektiği için burada değinmeyeceğim. Yine de aşağıda okuyacaklarınızla sektör farketmeksizin genel bir fikir sahibi olacaksınız.

Dijital Pazarlamanın Faydaları Nelerdir?
Eski usul reklam yöntemlerinin aksine, sonuçları gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlar. Mesela gazeteye yada bir dergiye reklam verdiğinizi kabul edelim. O reklamın kaç kişi tarafından görüldüğünü, kaç kişinin o reklamı dikkatlice incelediğini bilebilir misiniz? Ben cevabı vereyim: Asla bilemezsiniz.

Dijital pazarlamada ise reklam ve pazarlama faaliyetlerinizin fayda maliyet analizlerini yapabilirsiniz. Birkaç örnek verelim:

Website Trafiği

Google analystics başta olmak üzere bazı analiz yazılımları ile firmanızın internet web sitesini kaç kişi ziyaret etti, hangi sayfalarınızı gezdiler, hangi cihazı kullanıyorlardı, ne zaman ziyaret ettiler, ziyaretler hangi saatlerde yoğunlaştı, hangi vasıta ile sizin web sitenize ulaştılar gibi bir çok soruya cevap bulabilirsiniz.

Peki bu soruların cevapları size ne kazandırır? Sitenize gelen trafiğin güzel bir analizini yapmanız durumunda hangi pazarlama kanallarına yönlenmeniz gerektiğini ve o kanallara az çok ne kadar vakit harcamanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Örneğin size gelen organik yani yönlendirilmemiş trafik toplam trafiğin %20’si diyelim. Bu durumda çok rahatlıkla yeni müşterilere ulaşabilmek için SEO çalışması yapmanız gerektiği sonucuna varmalısınız. 

Dijital pazarlama ile insanların ürünü yada hizmeti alışlarına kadar geçen süreçteki alma trendlerini ve yönelimlerini ölçebilirsiniz. Böylece insanların dikkatlerini çekmek ve onları web sitenize yönlendirmekle alakalı daha bilinçli kararlar verebilirsiniz.

İçerik Başarısı ve Yönlendirme

Bir broşür bastırdığınızı ve insanlara dağıttırdığınızı yada onların posta kutularına bıraktırdığınızı düşünün. Kaç kişinin broşürünüzü okuduğunu, incelediğini yada hiç bakmadan çöpe attığını ölçebilir misiniz? 

Şimdi bir de aynı bilgileri web sitenizde bir sayfaya eklediğinizi düşünün. Kaç kişinin web sitenize girdiğini, o bilgileri incelediğini, iletişim bilgileri ile giriş yaptırmanız ve indirmeye izin vermeniz durumunda kaç kişinin indirdiğini ve iletişim bilgilerine sahip olabilirsiniz.

Sadece kaç kişinin içeriğinizle ilgilendiğini değil aynı zamanda kaliteli yönlendirmelerle onlara nasıl ulaşabileceğinizi ve gelecekte buna yönelik bir çalışma yapabileceğinizi de öğrenmiş oldunuz. 

Dikkat Çekme Modellemesi 

Doğru araçlar ve teknoloji ile birleştirdiğiniz bir etkili bir dijital pazarlama stratejisi ile, müşterinin size ilk dijital temasından alışa kadar geçen sürenin tamamını inceleyebilir, yeniden gözden geçirebilirsiniz.

Buna dikkat çekme modeli denir ve bu insanların arama ve alma yöntemlerini tanımanızı sağlar. Size faydası ise hangi konuda daha farklı yöntemler izlenilmesi gerektiği, hangi konuda eksikliklerinizin olduğu ve bunları iyileştirmek için neler yapmanız gerektiği konusunda bilinçli karar vermeniz için eşsiz bir görüş açısı sağlar. 

On yazılım olarak bu makalede dijital pazarlama tüm sektörlerde faydalı mıdır?,  dijital pazarlama nedir?, dijital pazarlama teknikleri nelerdir?, dijital pazarlama örnekleri ve dijital pazarlama tanımı sorularına cevap vermeye çalıştık. Umarım faydalı olmuştur.

On Yazılım iletişim bilgileri için onyazilim.com/iletisim sayfasını ziyaret edebilirsiniz.